torstai 15. tammikuuta 2015

Verkkoturvallisuus

Yksilö ja yhteisö

On selvää, että verkkoturvallisuuden parantamiseksi on viranomaisten pystyttävä verkkoa valvomaan. Perustuslakia tulee tältä osin muuttaa. Kansalaisen yksityisyyden suojan edelle tulee asettaa koko kansallinen turvallisuus, jos yhteiskuntaa kokonaisuudessaan uhkaa ulkoinen vaara.
Viranomaisella tulee tällöin olla luonnollisesti vastuu siitä, että yksityisen ihmisen tietojen tutkimista ei käytetä väärin tämä täytyy lainsäädännössä turvata. Jos yksityisyyden suoja vaarantaa yhteisön tässä tapauksessa esimerkiksi valtion turvallisuuden ollaan hakoteillä.


Muuttunut tunnistamis- ja viestintätodellisuus

Lainaus EU:n televiestintäneuvoston 6. kesäkuuta 2014 järjestetyn kokouksen agendasta:

"Euroopan unionin televiestintäneuvoston 6. kesäkuuta 2014 järjestettävässä kokouksessa käsitellään verkko- ja tietoturvakysymyksiä, sähköistä tunnistamista ja ICT-alan roolia sähköisillä sisämarkkinoilla. Suomea kokouksessa edustaa asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen. Neuvosto kokoontuu Luxemburgissa.

Neuvosto käy periaatekeskustelun direktiiviehdotuksesta, joka koskee toimenpiteitä yhteisen korkeatasoisen verkko- ja tietoturvan varmistamiseksi koko unionissa". 


EU:n alueella rajan ylitys on vaivatonta. Unionin kansalaisena ja passin omistajana voi siirtyä vaivatta maasta toiseen. Tullimuodollisuudet ovat varsin vähäiset. Tavara, työntekijät ja matkustajat siirtyvät maasta toiseen vaivatta. Pistokokeita toki tehdään. Aina joku jää haaviin, mutta paljon valuu rikollista ainetta ja ainesta rajojen yli. On kohtuuton ajatus, että verkko voi olla täysin neitseellinen maaperä ilman mitään kontrollia. Viranomaisilla tulee vähintään passimuodollisuuksia ja tullin tasoa olevat valtuudet kurkistaa, mitä "digitaalisessa" laukussa matkaa! Onko viesti vihamielinen, yhteiskuntarauhaa uhkaava tai jopa terrorismiin yllyttävä.

Tunnistaminen ja sisämarkkinat

Elämme Globaalissa kylässä. Samaan aikaan, kun terrorismi nostaa päätään on kyettävä tekemään kauppaa ja vaalittava sisämarkkinoita. Tuotteiden, ihmisten ja liikkumisen tulee olla vaivatonta, mutta turvallista. Sähköisen tunnistamisen tarve on ilmiselvää. Nähtäväksi jää millä tavoin sähköinen tunnistaminen tulee kehittymään ja kuinka se toteutetaan. Matkustajatietojen listaukset ja sellaiset detaljit, jotka auttavat viranomaista rikollisten kiinnisaamisessa tulisi ehdottomasti olla asianomaisen viranomaisen käytössä.

Markku Tenhunen
Eduskuntavaaliehdokas
KD Uusimaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.