maanantai 5. tammikuuta 2015

Eduskuntavaalit lähestyvät

Presidentti Sauli Niinistö palautti uudenvuoden puheessaan kansan muistiin Liisan listan. Rahat eivät riitä. Tämä koskee valtiota, kuntia ja niin ikään myös kansalaisia.

Kotitalouksien Menoista noin 27% kuluu asumiseen ja energiaan. Kohta ollaan niillä rajoilla, että kotitaloudet eivät kykene selviytymään maksuistaan. Elintarvikkeet ja juomat, joissa ei ole ole alkoholia vie talouden varoista noin 13%.  Liikenne nipistää 12% ja vapaa-aika ja kulttuuri  11% prosenttia. Tässä esitetyt luvut ovat vuodelta 2013. Luvut kertovat karua kieltä. Asuminen on kallista ja kallistuu edelleen. Energian hinta on myös nousussa. Arvelen, että kovin moni yksinhuoltajaperhe tai matalempiin palakkaluokkiin kuuluva perhe tuskin pystyy kuluttamaan kulttuuriin ja harrastuksiin edes tuota 11%. Olemme tulleet siihen tilanteeseen, että kotitalouksilta ei tule lypsää lisää valtion tai kuntien kassaan.

Perheet ja nuoret 
Nyt pitäisikin kiinnittää huomiota perheiden talousahdinkoon ja nuorisotyöttömyyteen. Avustuksia ja apua pitää kohdentaa tarkemmin ja harkitummin. Nuorisotyöttömyys on hälyttävä. Nuorisotakuu on jäänyt juhlapuheiden tasolle. Itse työskentelin nuorena ja alaikäisenä Ruotsissa -60 luvun loppupuolella. Tein täyden päivän, mutta sain vain osan palkkaa. Nykyisin tuo ei onnistu täällä Suomessa eikä Ruotsissakaan. En väitä että se tuntui kivalta, kun sai vain osan palkastaan, mutta antoi se mahdollisuuden tutustua työelämän arkeen ja omaa rahaa. Lisäksi oppi arvostamaan työtä ja sitä kautta hankittua rahaa ja kokemusta.

Pitäisikö Suomessa helpottaa nuorten työllistämistä siten, että työnantajan ei tarvitsisi maksaa tolkuttoman suuria oheiskuluja ja täyttä ammattilaisen palkkaa? Mielestäni kyllä. Nuori on elämässään monien valintojen edessä. Tärkein liittyy ammattiin ja työhön. Työkokemusta saa vain työssä. Tästä johtuen yrittäjien mahdollisuuksia palkata nuoria työhön tulee helpottaa.

Eri ammattien arvostus
Suomessa on hyvä koulujärjestelmä. Opetussuunnitelmat ja koulutus tulisi yhä enemmän suunnata ammattiin ohjaavaksi. Eri alojen vuoropuhelu oppilaitosten kanssa voisi tuoda näköaloja ammatiin orientoitumiseen. Yhteiskunnassa tarvitaan eri ammattien panosta ja osaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.