keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Geopoliittinen jännite kasvussa?


Nato puhuttaa yhä enemmän meitä suomalaisia. Eikä ihme. Elämmehän idän ja lännen välimaastossa. Nyt tarvitaan viisaita ja maltillisia päätöksiä. Presidentti Niinistö on tehnyt selväksi Suomen kuuluvan länteen. Kysymys kuuluukin nyt, mitä tuo tarkoittaa käytännössä kun puhumme Natosta? On selvää, että Suomen tulee vaalia hyviä naapuruussuhteita sekä itään, että länteen.
Onko nyt jo aika kypsä kansanäänestykselle Natokysymyksessä? Arvelen, että lähestymme hetkeä, jolloin kansalta on asiaa kysyttävä. Kävi niin tai näin kansanäänestyksen suhteen joka tapauksessa näyttää siltä että sekä sisäinen, että ulkoinen turvallisuus tulee nousemaan Eduskuntavaalien teemoiksi muiden ajankohtaisten kysymysten rinnalla.
Suomen tärkeimpiin kauppakumppaneihin on aina lukeutunut ja kuulunut Venäjä, mutta yhtä lailla kauppaa on käyty Ruotsin kanssa. Nyt yhteistyöhön Ruotsin kanssa liittyy kaupan rinnalla myös puolustusyhteistyö.
Ruotsin ulkomaankauppa on perinteisesti suuntautunut pääsääntöisesti länteen ja etelään, mutta myös voimakkaasti Globaalissa kaupassa onnistuneesti muualle maailmaan. Suomen kaupan onkin rakennuttava yhä enemmän Globaalille kentälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.