tiistai 10. helmikuuta 2015

Poliittinen pilleri

Päivän poliittinen pilleri. Keskustan risteily ja alkoholipolitiikka.


Keskustapuolue oli risteilyllä. Cruisingilla yleensä käytetään myös miestä väkevämpää. En tiedä kuinka moni kepulainen maistoi kyseisellä matkalla alkoholia? Keskusta ja alkoholi. Huono yhtälö? Olikohan ajatus näin vaalien alla kerätä sympatiat ja äänet aktiiviuskovaisilta keskustan laariin? Jos oli todettakoon, että siihen toki on lupa. Kokonaan toinen asia on, että ratkaistaanko alkoholin väärinkäyttöä näin? En usko, että Keskustan tarjoama pilleri on oikea.

Omana näkemyksenäni tuon tähän keskusteluun harvemmin esilletuodun näkökulman kysymällä miksi ihminen haluaa humaltua? Hyvin usein alkoholin väärinkäyttäjällä on kyse lohdusta murheeseen, yksinäisyyteen, työttömyyteen, syrjääntymiseen jne. 

Tästä johtuen tulisi panostaa ennaltaehkäisevään toimintaan. Työttömyyden poistaminen pitäisi olla yhteinen tahtotila kaikille poliittisille päättäjille. Tältä asia vaikuttaa ainakin vaalien alla. Kaikki puolueet puhuvat työllisyyden merkityksestä. Vaalien jälkeen suuryritykset rulettavat, mutta pienyrittäjät ja mikroyritykset unohdetaan. Työlakiin tulisi tehdä sellaisia muutoksia, jotka edesauttavat työllisyyden nousua. Joustoa tarvitaan myös. EK ja SAK ovat avainasemassa mutta löytyykö näiltä tahoilta Suomen kurimuksen ratkaisemiseen oikeat lääkkeet? Nähtäväksi jää. Edellämainitut tahot edustavat suuryritysten intressejä. Suomen 300 000 yrityksestä taitaa yli 90% olla pienyrityksiä. Näissä kamppaillaan eloon jäämisestä ja jatkuvista lisävelvotteista ja lakipykäläviidakoista selviämisen kanssa. Työllistäminen pitäisi olla palkitsevaa yrittäjälle ja toisaalta työn teko työn tekijälle. Nyt ei kumpikaan voi tehdä "tulosta". Hampurilaiskeisari hiljan kirjoitti napakasti juuri tästä. Sellaiset yritykset, jotka eivät työllistä tekevät tiliä. Ne jotka työllistävät ei vät tee. Tuolla menolla Suomi ei lähde lentoon. Yrittäjän on voitava työllistää järkevin perustein. TYöntekijän on tultava toimeen palkallaan. Yksinäisyyden poistamiseen voisi kolmas sektori tuoda apua. Monet jo eläkkeelle siirtyneet haluaisivat mielellään antaa järjestöjen kautta työpanostaan. Esteenä saattaa olla se, että korvausta tai palkkiota saadessa sillä on vaikutusta eläketuloon tai tukiin. Näitä pitäisi tutkailla uudelleen. Syrjääntyminen hyvin usein on seurausta työttömyydestä tai sairaudesta. Vammaisille pitäisi luoda mahdollisuudet osallistua työelämään suuremassa määrin. Tämä ei saisi kuitenkaan tapahtua yrittäjän kustannuksella. Yhteistä vastuunkantoa tarvitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.